Program 2019

Organizator zadržava pravo promene datuma festivala, satnice i sadržaja programa.

Prisustvujte tradicionalnoj svečanosti podizanja saborske zastave kod spomenika trubaču u centru Guče. Ceremoniju će otvoriti domaćin Sabora, prigodnim govorom, u prisustvu organizatora i gostiju, nakon čega će slavlje upriličiti i trubački orkestar.

Pozdravna konferencija organizatora namenjena novinarima, snimateljima i fotoreporterima, gde će biti najavljena saborska dešavanja, koncerti, gosti, kao i druge novine koje će obeležiti 59. Dragačevski sabor trubača.

Na prvom spratu Muzeja Trube, tradicionalno će biti postavljena privremena postavka umetnika iz tematike narodne tradicije i trubaštva. Sprat muzeja, rezervisan je za stalnu postavku posvećenu Dragačevskom saboru.

Dvorište muzeja će kao i do sada biti ispunjeno prodajnim mestima lokalnih izdavačkih kuća, ali i tezgama koje nude suvenire i turističke promo materijale Dragačevskog kraja.

Zavirite u bogatu turistučku ponudu Guče, Dragačeva i Zapadne Srbije.

O Dragačevu se naširoko pisalo i piše. Priuštite sebi literaturu o dragačevskom kraju i Saboru

Prirodne lepote i truba nije sve što Dragačevo ima da ponudi, i na čemu se zasniva održivost celog kraja.

Prvi kulturno-umetnički program ovogodišnjeg sabora, održaće se na pozornici ispred Centra za kulturu.

Takmičarski karakter festivala posetioci će moći da osete već prvog dana, kada će u biti održano takmičenje generacija trubača koje će tek zavladati budućim festivalima.

Najbolji orkestri iz predtakmičarskog dela imaće svoju priliku da se predstave saborašima.

Majstorima nije dozvoljeno učešće u takmičarskom delu, ali će zato publika uživati u revilanom delu programa u umeću ovih dokazanih virtuoza.

Majstorima nije dozvoljeno učešće u takmičarskom delu, ali će zato publika uživati u revilanom delu programa u umeću ovih dokazanih virtuoza.

Decenijska tradicija buđenja na Saboru koja se ogleda u snažnoj detonaciji i ove godine će zauzeti svoje mesto u zvaničnom programu. Za neke vreme da se krene na spavanje, a za neke da se ustane i započne nov festivalski dan.

Dragačevska olimpijada.
Tekovina vremena kada su viteštvo, snaga duha i tela bili na ceni. Nadmetanje u kom uzimaju učešće samo najjači, najsposobniji i najveštiji muškarci. Biti pobednik višeboja, znači biti prvi u svemu što osobe muškog pola čini muškarcima.

Istinski ljubitelji narodne tradicije i strani gosti koji žele saznati više o kulturi i običajima Zapadne Srbije i Dragačeva, imaju priliku da pogledaju autentične narodne nošnje i poslušaju velike narodne govornike.

Posetioci će imati priliku da vide autentične narodne nošnje dragačevskog kraja, kroz vekove.

Još jedna tradicija Sabora čija popularnost ne jenjava decenijama. popularni Defile, za neke je i najlepši deo festivala. Karnevalska atmosfera, zvuci orkestara koji se na momente mešaju dok približavanjem najbliži ne utiša sve ostale. Šarenilo narodnih nošnji, dečijih folklornih ansambala i gostujućih orkestara od Australije do Kanade daju i posebnu vizuelnu čar ovom događaju.

Prve trube prethodnog festivala imaće priliku da otvore glavnu pozornicu na stadionu, revijalnim koncertom i napravi uvod u takmičarski deo.

Prema pravilima festivala, orkestar odnosno trubač koji osvoji sve nagrade u takmičarskom delu stiče zvanje - majstor trube, nakon čega završava takmičenje i mesto za dokazivanje prepušta mlađim kolegama. Međutim ostaje stalno prisutan u revijalnom programu Sabora uveseljavajući publiku na koncertima, čime dobija priliku da opravda titulu majstora i obezbedi mesto legende i zvezde festivala.
Jedan od njih je i Boban Marković, čije ime uz Guču, predstavlja dobitnu kombinaciju i zagarantovan kvalitet.

Sloboda izbora kompozicije, prilika da se pokaže istinsko umeće sviranjem popularnih i moderno aranžiranih kompozicija, kao i čuveni dvoboji orkestara razlog su zbog koga nekoliko hiljada saboraša ovu noć provodi na stadionu.

Ko je prespavao budilicu od prethodnog dana, ima priliku da je ovog jutra čuje.

Šareni i bučni karneval će još jednom proći kroz varoš, i obasjan sunčevim zracima pod drugačijim uglom pokazati svoju raskoš.

Danas program kreće ranije. Otvaraju ga kulturno-umetnička društva nakon čega se na pozornici Centra za kulturu smenjuju drugi saborski sadržaji.

Najvažniji i najlepši deo Sabora. Događaj od kog je sve počelo i oko koga se sve dešava. Razlog i suština okupljanja takmičara i gostiju. Stroga takmičarska pravila i nekomercijalni karkater aranžmana i načina muziciranja namenjen je uhu svih ljubitelja trubačke muzike, ali i muzičarima, teoretičarima muzike i kritičarima. Napomena: Ceremoniju otvaranja Sabora ne smete propustiti

Vreme je da saznamo ko su najbolji na 59. Saboru i možda budući majstori trube.

Jedan od najvećih. Čovek koji je sa svojim Big Bandom podigao muziciranje na viši nivo i proslavio Guču i srpsku trubu.

Nedelja je dan za uživanje na Saboru. Za duže spavanje, ručak, šetnju. A nakon odmora, na glavnoj pozornici stadiona, isti ritmovi od prethodne večeri se nastavljaju.

Pedesetdeveti Dragačevski sabor trubača imaće čast da zatvore najbolji. Oni koje je Sabor stvorio i koji su sebe utkali u njega. Majstori limenog instrumenta će ceremoniju privesti kraju, a njihove melodije će do kasnih jesenjih dana odzvanjati u ušima publike i podsetiti je da planira dolazak sledeće godine. Iz svih delova sveta.

Istinski majstor izvornog muziciranja. Veliki trubač i čovek, a iznad svega miljenik publike u Guči.