SABOR KAO NEKADA – Čestitamo Janku Jovanoviću i trubačima Bojana Krstića


REZULTATI FINANLOG TAKMIČENJA 57. SABORA

Kiša koja je pala glavnog festivalskog dana, nije pokvarila atmosferu koju iz večeri u veče prave saboraši na stadionu. Nakon prethodne večeri, kada su Boban Marković i finalisti koji su publiku digli na noge tokom Ponoćnog koncerta, na subotnjem takmičenju vrhunsko muziciranje se nastavilo, a istinski ljubitelji trube su imali priliku da čuju jedinstvene majstorije najboljih trubača na svetu kada je ovaj način muziciranja u pitanju.

A žiri je odlučio da je pobednik 57. Dragačevskog sabora trubača Janko Jovanović, iz Požege, iz orkestra koji nosi naziv po njemu i kolegi Ljubivoju Dikoviću.,

Nagrada koju tradicionalno dodeljuje publika, – Zlatna truba, otišla je u ruke Ivanu Jovanoviću, iz Užica.

Za najbolji orkestar proglašeni su trubači pod vođstvom Bojana Krstića, iz Vladičinog Hana, a nagradu za izvornu izvedbu dobio je Ivan Đenadić, iz Akmačića.


NARODNI VIŠEBOJ

Janko Jovanović i Ljubivoje Diković, su nagrađeni za najbolju izvedbu, jer su maestralno interpretirali pesmu “Pšeničice sitno seme”. Najbolji od 19. basista koji su se obreli u finalu je Ilija Đenadić, tenor je najbolje svirao Dragan Jeftić, a bubljar Slaviša Stamenković.

U prethodnog dana održanom momačkom nadmetanju, tradicionalnom narodnom višebolju, u vis iz mesta i u dalj je najdalje skočio Aleksandar Krajišnik, iz Prigrevica. Isti učesnik je pobedio i u disciplini kamena s ramena, dok je u rvanju u kosti, zauzeo drugo mesto jer ga je u finalu pobedio Pavle Živković. Međutim, sve pobede su bile više nego dovoljne da Krajišnik zasluži titulu ovogodišnjeg Arambaše.

Jabuku je kroz prsten pogodio Mihajlo Stanić, iz Guče.


NAJAVA PROGRAMA ZA NEDELJU

Nakon mirnijeg nedeljnog dana, i zasluženog odmora trubačima i saborašima koji su predvideli Organizatori, uveče nas očekuju bravure, najpre Bojana Ristića, a zatim i majstora trube koji su osvajanjem svih titula u Guči bili dužni da svoja mesta ustupe mlađima.

Vrhunac večeri, ali i ovogodišnjeg, više nego uspešnog Sabora, biće nastup prijatelja i najboljeg ambasadora trubačke muzike u svetu Gorana Bregovića, koji će, ovaj put, sa svojim Bijelim Dugmetom zatvoriti program.

Leave a Comment